wtorek, 21 lipca 2015

Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką

Witajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.  
Składniki na 12 babeczek:
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne)

Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek silikonowych napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki.

Kruszonka:
  • 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła

Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C

Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów.
 
 


Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA

4 komentarze:

  1. Mam ochotę wgryźć się w tą kruszonkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają z tymi kolorowymi porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie, o tego moje ulubione porzeczki mniam. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. W czwartek wypróbowałam ten przepis. I powiem tak... Świetny! Zamiast jogurtu dałam maślankę (akurat jogurtu w domu nie było). I zamiast 12 babeczek wyszły mi 24 spore babeczki, a robiłam wg powyższych proporcji. Tyle że porzeczek i kruszonki starczyło na 16, więc pozostałe posypałam żurawiną i orzechami. :) Teraz będę robić tylko wg tego przepisu :D Bardzo dziękuję :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...