Witajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.
Składniki na 12 babeczek:- 2 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 1/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja
- szczypta soli
- ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne)
Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek silikonowych napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki.
Kruszonka:
- 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C
Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA
Mam ochotę wgryźć się w tą kruszonkę;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają z tymi kolorowymi porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, o tego moje ulubione porzeczki mniam. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńW czwartek wypróbowałam ten przepis. I powiem tak... Świetny! Zamiast jogurtu dałam maślankę (akurat jogurtu w domu nie było). I zamiast 12 babeczek wyszły mi 24 spore babeczki, a robiłam wg powyższych proporcji. Tyle że porzeczek i kruszonki starczyło na 16, więc pozostałe posypałam żurawiną i orzechami. :) Teraz będę robić tylko wg tego przepisu :D Bardzo dziękuję :)))
OdpowiedzUsuń