czwartek, 9 lipca 2015

Bawole oczy z czereśniami

W mojej kuchni przyszła kolej na czereśniowe love ;) Są owsianki, placki no i oczywiście ciasta z czereśniami. To musicie koniecznie wypróbować, delikatnie kruche ciasto, dżem, kuleczki z czereśniami budyniowa niezbyt słodka masa, a całość wieńczy puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy orzekli, że jest absolutnie pyszne i muszę je robić częściej. 
Zapraszam na przepis.


Ciasto kruche:
  • 3 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • słoik powideł (użyłam malinowych)
  • wypestkowane czereśnie, ok 40 sztuk
Mieszamy mąkę, proszek, amoniak i cukier, dodać żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i do jednej dodajemy kakao. Ja tradycyjnie schłodziłam ciasto przez ok godzinę w lodówce (dzięki temu jest bardziej kruche). Jasne ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przełożyłam do blachy (25x35 cm) na nim rozsmarowałam powidła. Kakaowe ciasto podzieliłam na równe części (ok 40) i w każdą zawinęłam czereśnie, uformowałam kule, a następnie poukładałam je na powidłach. Całość piekłam przez ok 45 minut w 170 st. C.



 Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, a następnie dosypujemy do nich po łyżce cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i proszek. Pieczemy na w blaszce o takich samych wymiarach jak ciasto kruche przez ok 20-25 minut w 180 st. C

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • masło
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozprowadzamy mąki, wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy mieszając, by nie powstały grudki. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzony budyń. Krem wykładamy na ciato z kulkami, przykrywamy ostudzonym biszkoptem

Polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4-5 łyżek mleka
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem i polewamy biszkopt. 

 

Smacznego

3 komentarze:

  1. Agnieszko ale to ciacho super wygląda :-) będę musiała kiedyś takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie efektownie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...