poniedziałek, 13 lipca 2015

Naleśniki z kaszy manny z czereśniami

O takiej wersji naleśników słyszałam już kilkakrotnie, jako, że uwielbiam kaszę mannę (chyba mama za często mnie nią nie karmiła jak byłam mała, bo większość znanych mi osób jej nie znosi ;)) musiałam spróbować. Wyszły rewelacyjne, lekko słodkie choć bez cukru, wcale się nie rozpadały podczas smażenia i okazały się elastyczne jak "normalne" naleśniki, a na pewno są od nich zdrowsze.


Kasza manna powstaje podczas przemiału pszenicy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych (witaminy B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, jod). Jej główną zaletą jest fakt iż jest lekkostrawna i może być spożywana przez osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego.

Składniki (na 4 naleśniki):

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 szklanki czereśni
  • olej do smażenia
Mieszamy kaszę. mleko i jajko i odstawiamy na jakieś 40 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni. Ja podlałam ją odrobiną oleju do pierwszego naleśnika, a później smażyłam już bez tłuszczu.

Czereśnie należy umyć pozbawić pestek, przełożyć do garnka i zagotować. Opcjonalnie można je posłodzić przed gotowaniem jeśli ktoś boi się, że będą zbyt kwaśne. 

Przekładamy czereśnie na nasze naleśniki i pyszne zdrowe śniadanie gotowe.

Smacznego


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...