Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 opakowania drożdży
- 1 łyżka cukru
- jagody
Drożdże rozpuszczamy w cukrze (wkładamy do kubeczka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę, a one same się rozpuszczą). Po rozpuszczeniu mieszamy je z mlekiem, a następnie mąką i jajami. Na koniec wsypujemy jagody i całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta.
Smacznego
Pyszne placuszki. W sam raz na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńPychotka :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuchy;)
OdpowiedzUsuńAle pyszności nam tu pokazujesz :)
OdpowiedzUsuńKochana poklikasz w linki w najnowszym poście ? Bardzo proszę ;*
Takie pyszności :) mniam !
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis w domu :) przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńNa śniadanko takie uwielbiam :-))
OdpowiedzUsuń