czwartek, 28 lipca 2016

Zapiekanka z cukinii


Czasem są takie dni, że mi się zwyczajnie nie chce stać przy garnkach, mieszać, gotować smażyć itp itd, wtedy przygotowuję dania jak moja dzisiejsza propozycja - proste, szybkie i niewymagające zbyt wiele pracy, ale jednocześnie zdrowe i pożywne.A Wy jakie dania przygotowujecie gdy dopadnie Was kuchenny leń?



Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 duże pomidory
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • ser żółty,
  • odrobina oleju
Cukinię kroimy w ok półcentymetrowe plastry, ziemniaki obieramy i również kroimy w plastry, podobnie z cebulą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy naprzemiennie plaster cukinii, ziemniaka, cebuli. Solimy, pieprzymy i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C. W tym czasie  siekamy drobno natkę pietruszki, a pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wykładamy je na podpieczone warzywa posypujemy startym serem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Smacznego.





17 komentarzy:

  1. Cukinia to tak wdzięczne warzywo, że idealnie nadaje się do różnych dań! I w każdym obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię. Pyszna zapiekanka 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się do stołu, bo uwielbiam warzywne zapiekanki, a zwłaszcza z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała zapiekanka. Na pewno wyśmienicie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanka pyszna :)) Uwielbiam cukinię :))

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! Dawno nie jadłam zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie zapiekanki. Cukinia nadaje fajnego smaku :)
    Dla mnie to warzywo, z którym się nie rozstaję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekanki są super, kiedy nie chce się gotować lub gdy się kończą zapasy w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne danie, uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealnie trafiony przepis bo cukinia u mnie czeka w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. My mamy ostatnio ciągle zalatane dni i najchętniej wtedy wstawiamy po prostu na parę pokrojoną cukinię i jemy ją z hummusem czy inną domową pastą :) Twoje danie z cukinii musi być mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Maliny uwielbiam pod każdą postacią, to moje najukochańsze owoce, także takie ciasto jak najbardziej jest w moim guście:). Jak byś miała ochotę, to zapraszam Cię do mnie na linkowe party, wpadnij i zabierz ze sobą ciasto;).

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez lubię takie dania. Często jak mam kuchennego lenia, to robie ziemniaki smazone z pomidorami i mozzarellą:).

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety ziemniaki nawet w plasterkach nie upieką sie w ciągu 30 min. Gdybym robiła tą zapiekanke to najpierw podgrotowała bym ziemniaki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...