czwartek, 21 lipca 2016

Czekoladowy tortcik z owocami

Ciasto to jest owocem mojej miłości do eksperymentów kulinarnych  oraz zdrowego jedzenia. Co prawda nie wymyśliłam go sama,  przepis z bloga Vegenerat Biegowy podesłała mi koleżanka, a ja z natury ciekawska musiałam wypróbować. Miałam trochę obaw czy przypadkiem nie powstanie jakaś czekoladowa paćka o posmaku kokosa - ale wyszło genialnie. Ciasto smakuje nieziemsko, jest gęste, kremowe i obłędnie czekoladowe. Kusi samym wyglądem dlatego otwierając lodówkę nie sposób mu się oprzeć. Poza smakiem i wyglądem jest zdrowe, bez mąki, cukru i innych zakazanych używek ;) 



Spód:

  • szklanka daktyli,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
Daktyle należy namoczyć na kilka godzin przed zrobieniem ciasta, chyba, że macie super mocny sprzęt który je rozdrobni (moje moczyły się całą noc).  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, którą wykładamy dno tortownicy (22 cm)
    Masa:
    • 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml
    • 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao
    • dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny)
    By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie zużywamy np do koktajlu) dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość mieszając aż czekolada się rozpuści. Ważne, by masy nie zagotować, wtedy może nam się nie zgęstnieć. Gdy czekoladowy sos trochę ostygnie wykładamy go do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ja użyłam jagód i wiśni, ale świetnie będą pasowały tutaj także maliny. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by zastygło. Smacznego


     

    32 komentarze:

    1. Niesamowicie apetyczne i z takich prostych składników, po prostu magia :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wow, wow i jeszcze raz wow! Fantastyczny torcik :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ależ był zjadła! Ale o czekoladzie mogę pomarzyć, a w takiej ilości, to już w ogóle ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Faktycznie ciekawe. Z ciekawości powinnam zrobić :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Po prostu cudowne, zapisuje sobie przepis :-)

      OdpowiedzUsuń
    6. Ciężko oderwać wzrok. Rewelacja :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ciasto wygląda fantastycznie :P

      OdpowiedzUsuń
    8. co można zamiast mleczka kokosowego? Nie lubię kokosów :/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mleko jest znacznie mniej kokosowe w smaku niż np wiórki, a w tym cieście prawie niewyczuwalne, dlatego może warto spróbować. Obawiam się, że w tym cieście nic go nie zastąpi i nie nada takiej konsystencji.

        Usuń
    9. Ciasto wygląda bardzo apetycznie 😊 tyle czekolady w jednym miejscu i dodatki tez bardzo ciekawe.Mniamm

      OdpowiedzUsuń
    10. Już sam spód nam się mega podoba ale ten mus czekoladowy to musi być bajeczny w smaku <3

      OdpowiedzUsuń
    11. Na sam widok tego cudeńka burczy mi w brzuszku :) Ciacho prezentuje się genialnie i jestem pewna, że tak też smakuje :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Mniam..ależ apetycznie wygląda. Cudne

      OdpowiedzUsuń
    13. Ale pięknie wygląda, aż dostałam ślinotoku :D

      OdpowiedzUsuń
    14. Muszę go zrobić!!! Czy to mleczko jest gęstsze od tego w sklepie stacjonarnym ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie, spokojnie możesz użyć każdego innego :)

        Usuń
    15. Wygląda przepysznie i bardzo smakowicie!!!
      Chętnie wypróbuję!:)
      uściski

      OdpowiedzUsuń
    16. zapisałam sobie,w najbliższy weekend wypróbuje :)

      OdpowiedzUsuń
    17. czuję, że w najbliższym czasie wyląduje u mnie na stole :) uwielbiam takie lodówkowe czekoladowe i owocowe ciacha <3

      OdpowiedzUsuń
    18. Zrobiłam ten torcik , jest genialny !!! Fantastyczny czekoladowy smak o kremowej konsystencji .Bardzo polecam .

      OdpowiedzUsuń
    19. Zrobiłam ,jest fantastyczny .Nieziemski smak czekolady o kremowej konsystencji .Bardzo polecam .

      OdpowiedzUsuń
    20. Zrobiłam wczoraj i dzisiaj juz go nie ma.Dzisiaj zrobiłam drugi niestety tym razem mleko za krótko było w lodówce i nie chciało sie rozdzielić. Zobaczymy czy stężeje

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...