wtorek, 12 lipca 2016

Placki z cukinii i marchewki


Tym razem propozycja na lekki letni obiad, lub kolację - młoda marchewka, cukinia, natka pietruszki i do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki są pełne witamin, a jeśli jeszcze usmażycie je bez tłuszczu to będzie bardzo fit. :)



Składniki (porcja dla 2 osób):
  • średniej wielkości młoda cukinia 
  • 4 marchewki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej razowej
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cukinię ścieramy na tartce, pozostawiamy na ok 10 minut, by puściła sok, który następnie odciskamy (dzięki temu placki nie będą wodniste). Obrane marchewki ścieramy do cukinii, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, natkę pietruszki całość solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor placuszków. Możecie je usmażyć na oleju wtedy będą złociste i lekko chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, ale może znajdziecie do nich inne towarzystwo, lub zjecie same :)



13 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie!! :) muszą być pyszne ;) uwielbiam takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie placuszki! robiłam bez marchewki, ale kolejnym razem dodam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie wszelkie warzywne placuszki to strzał w dziesiątkę! Bardzo lubię połączenie cukinii, marchewki z odrobiną ziemniaków. Do tego jakiś sos tzatziki lub wędzony łosoś i nie potrzeba mi nic więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam - pyszne placuszki ;) chociaż nie jestem fanką cukinii, to akurat w plackach ją lubię, a ten sos jako dodatek - idealny! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. To właśnie co lubię :) Bo jest i łatwo i nie potrzeba "kosmicznych" składników. A cukinia jest jednym z moich ulubionych warzywek. Cieplutko pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. moja mama lubi cukinie, podsunę jej ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie łączyłam w placuszkach cukinii z marchewka, ale bardzo chętnie spróbuję :) A czy cebula i czosnek będą do nich pasować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tym razem robiłam bez ale czasem dodatkowo tarkuję kawałek cebuli i dorzucam wciśnięty czosnek :)

      Usuń
  9. Bardzo przypadły mi do gustu placuszki, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam placuszki z cukinii, ale tej wersji z marchewką i sosem czosnkowym jeszcze nie znam. Z pewnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...