Tym razem propozycja na lekki letni obiad, lub kolację - młoda marchewka, cukinia, natka pietruszki i do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki są pełne witamin, a jeśli jeszcze usmażycie je bez tłuszczu to będzie bardzo fit. :)
Składniki (porcja dla 2 osób):
- średniej wielkości młoda cukinia
- 4 marchewki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej razowej
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Cukinię ścieramy na tartce, pozostawiamy na ok 10 minut, by puściła sok, który następnie odciskamy (dzięki temu placki nie będą wodniste). Obrane marchewki ścieramy do cukinii, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, natkę pietruszki całość solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Ja smażyłam na
patelni ceramicznej bez dodatku tłuszczu, stąd ciemny kolor placuszków. Możecie je usmażyć na oleju wtedy będą złociste i lekko chrupiące. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu czosnkowego, ale może znajdziecie do nich inne towarzystwo, lub zjecie same :)
Wyglądają cudownie!! :) muszą być pyszne ;) uwielbiam takie ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Lubie też te z dyni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki! robiłam bez marchewki, ale kolejnym razem dodam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak dla mnie wszelkie warzywne placuszki to strzał w dziesiątkę! Bardzo lubię połączenie cukinii, marchewki z odrobiną ziemniaków. Do tego jakiś sos tzatziki lub wędzony łosoś i nie potrzeba mi nic więcej ;)
OdpowiedzUsuńMniam mniam - pyszne placuszki ;) chociaż nie jestem fanką cukinii, to akurat w plackach ją lubię, a ten sos jako dodatek - idealny! <3
OdpowiedzUsuńPysznie i lekko:)
OdpowiedzUsuńTo właśnie co lubię :) Bo jest i łatwo i nie potrzeba "kosmicznych" składników. A cukinia jest jednym z moich ulubionych warzywek. Cieplutko pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńmoja mama lubi cukinie, podsunę jej ten przepis
OdpowiedzUsuńJeszcze nie łączyłam w placuszkach cukinii z marchewka, ale bardzo chętnie spróbuję :) A czy cebula i czosnek będą do nich pasować?
OdpowiedzUsuńJasne, tym razem robiłam bez ale czasem dodatkowo tarkuję kawałek cebuli i dorzucam wciśnięty czosnek :)
UsuńBardzo przypadły mi do gustu placuszki, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z cukinii, ale tej wersji z marchewką i sosem czosnkowym jeszcze nie znam. Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuń