czwartek, 21 lipca 2016

Czekoladowy tortcik z owocami

Ciasto to jest owocem mojej miłości do eksperymentów kulinarnych  oraz zdrowego jedzenia. Co prawda nie wymyśliłam go sama,  przepis z bloga Vegenerat Biegowy podesłała mi koleżanka, a ja z natury ciekawska musiałam wypróbować. Miałam trochę obaw czy przypadkiem nie powstanie jakaś czekoladowa paćka o posmaku kokosa - ale wyszło genialnie. Ciasto smakuje nieziemsko, jest gęste, kremowe i obłędnie czekoladowe. Kusi samym wyglądem dlatego otwierając lodówkę nie sposób mu się oprzeć. Poza smakiem i wyglądem jest zdrowe, bez mąki, cukru i innych zakazanych używek ;) 



Spód:

  • szklanka daktyli,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
Daktyle należy namoczyć na kilka godzin przed zrobieniem ciasta, chyba, że macie super mocny sprzęt który je rozdrobni (moje moczyły się całą noc).  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, którą wykładamy dno tortownicy (22 cm)
    Masa:
    • 2 puszki mleczka koksowego - 2x400 ml
    • 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao
    • dowolne owoce (jagody, wiśnie, maliny)
    By ciasto się udało mleczko kokosowe musi postać w lodówce co najmniej dobę. Wykładamy do garnka jego stałą część (wodę wylewamy, ewentualnie zużywamy np do koktajlu) dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy całość mieszając aż czekolada się rozpuści. Ważne, by masy nie zagotować, wtedy może nam się nie zgęstnieć. Gdy czekoladowy sos trochę ostygnie wykładamy go do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ja użyłam jagód i wiśni, ale świetnie będą pasowały tutaj także maliny. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin by zastygło. Smacznego



    35 komentarzy:

    1. Och <3 aż ślinka cieknie :))

      OdpowiedzUsuń
    2. Niesamowicie apetyczne i z takich prostych składników, po prostu magia :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wow, wow i jeszcze raz wow! Fantastyczny torcik :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ależ był zjadła! Ale o czekoladzie mogę pomarzyć, a w takiej ilości, to już w ogóle ;)

      OdpowiedzUsuń
    5. Faktycznie ciekawe. Z ciekawości powinnam zrobić :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Po prostu cudowne, zapisuje sobie przepis :-)

      OdpowiedzUsuń
    7. Ciężko oderwać wzrok. Rewelacja :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Ciasto wygląda fantastycznie :P

      OdpowiedzUsuń
    9. co można zamiast mleczka kokosowego? Nie lubię kokosów :/

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mleko jest znacznie mniej kokosowe w smaku niż np wiórki, a w tym cieście prawie niewyczuwalne, dlatego może warto spróbować. Obawiam się, że w tym cieście nic go nie zastąpi i nie nada takiej konsystencji.

        Usuń
    10. Ciasto wygląda bardzo apetycznie 😊 tyle czekolady w jednym miejscu i dodatki tez bardzo ciekawe.Mniamm

      OdpowiedzUsuń
    11. Już sam spód nam się mega podoba ale ten mus czekoladowy to musi być bajeczny w smaku <3

      OdpowiedzUsuń
    12. Na sam widok tego cudeńka burczy mi w brzuszku :) Ciacho prezentuje się genialnie i jestem pewna, że tak też smakuje :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Mniam..ależ apetycznie wygląda. Cudne

      OdpowiedzUsuń
    14. Ale pięknie wygląda, aż dostałam ślinotoku :D

      OdpowiedzUsuń
    15. Muszę go zrobić!!! Czy to mleczko jest gęstsze od tego w sklepie stacjonarnym ?

      OdpowiedzUsuń
    16. Wygląda przepysznie i bardzo smakowicie!!!
      Chętnie wypróbuję!:)
      uściski

      OdpowiedzUsuń
    17. zapisałam sobie,w najbliższy weekend wypróbuje :)

      OdpowiedzUsuń
    18. czuję, że w najbliższym czasie wyląduje u mnie na stole :) uwielbiam takie lodówkowe czekoladowe i owocowe ciacha <3

      OdpowiedzUsuń
    19. Zrobiłam ten torcik , jest genialny !!! Fantastyczny czekoladowy smak o kremowej konsystencji .Bardzo polecam .

      OdpowiedzUsuń
    20. Zrobiłam ,jest fantastyczny .Nieziemski smak czekolady o kremowej konsystencji .Bardzo polecam .

      OdpowiedzUsuń
    21. Zrobiłam wczoraj i dzisiaj juz go nie ma.Dzisiaj zrobiłam drugi niestety tym razem mleko za krótko było w lodówce i nie chciało sie rozdzielić. Zobaczymy czy stężeje

      OdpowiedzUsuń
    22. Obecnie jestem na diecie i mogę sobie jedynie o nim pomarzyć. Zapisałam go jednak w pozycjach do zrealizowania bo przepis jest super. Moi czekoladożercy na czele ze mną będą zachwyceni.
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    23. Czy da się troszkę zmodyfikować przepis żeby było mniej czekolady? Taką wersję dla biedaków na diecie? Pytam bo jeden kawałek to nie grzech ale przypuszczam, że na jednej porcji się nie skończy... ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. jest ryzyko że ciasto będzie rzadsze - można spróbować dać jedną czekoladę i np 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny

        Usuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...