wtorek, 8 grudnia 2015

Korzenne babeczki z powidłami

Te babeczki zostały przez moich domowników okrzyknięte mianem najlepszych jakie kiedykolwiek piekłam, a piekłam ich całkiem sporo. Plan zakładał, że zrobię im ładne zdjęcia, ale dobrze, że w ogóle jakieś zrobiłam tak szybko zniknęły.  Są aromatyczne, mocno czekoladowe z kwaskowatą nutą dżemu, który dodatkowo nadaje im wilgotności. Jak to babeczki są proste i szybkie do wykonania. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis.


Składniki na 12 babeczek:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2  jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • ok 1/2 słoika szklanka powideł ja użyłam malinowych ale mogą być np śliwkowe
Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy posiekaną czekoladę mieszamy i czekamy aż się roztopi. Jajka ubijamy z cukrem na puch, a następnie dodać lekko przestudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Pozostałe suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy je do masy na zmianę ze śmietaną. Przekładamy do foremek (ja tradycyjnie używam silikonowych) łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę powideł i znów łyżkę ciasta, tak by przykryła dżem. Foremki napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto bardzo ładnie wyrasta. Pieczemy w 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem) przez ok 20 minut. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą, ja swoje tylko oprószyłam cukrem pudrem.



 

3 komentarze:

  1. szczególnie kuszące jest to wypełnienie :)

    zapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. skusiłaś mnie, idę produkować :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...