Smakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta? Ciasto piernikowe:
450 g mąki
220 g margaryny
3 łyżki miodu sztucznego
1,5 łyżeczki sody
3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
150 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je ok 30 minut w 180 st.C Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżki kakao
szczypta soli
Białka
ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka,
następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej
blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C
Budyń malinowy:
2 budynie śmietankowe
1 litr soku z malin
W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy i do gotującego wlewamy proszek budyniowy, gdy się całość zagotuje studzimy i wykładamy na ciasto piernikowe. Bita śmietana:
2 śmietany 30% ( 2x330 ml)
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
odrobina mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Dodatkowo:
herbatniki kakaowe
czekolada do polania
Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wygląda tak pysznie, że aż ślinka leci :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowity świąteczny warstwowiec:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda kolorowo
OdpowiedzUsuńBardzo lubię warstwowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńsmakowity wypiek :)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie wygląda 💜💛💚
OdpowiedzUsuńMmmmm..... o jaka super kostka! Na bogato! Przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTo taka kostka piernikowa na bogato <3
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Kolejne fajne warstwowe ciacho. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Z pewnością goście by oszaleli na punkcie tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńJaki sok malinowy najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńJa używałam domowego, ale każdy z dobrym składem się nada
Usuń