Jeszcze jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował.
Ciasto kruche:
- 1 margaryna
-
2 żółtka
- 1 jajko
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, proponuję nie dodawać odrazu śmietany tylko użyć jej jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce
Masa makowa:
-
500 g maku
-
120 g miękkiego masła
-
3 jajka
-
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
-
szczypta soli
-
3/4 szkl płynnego miodu
-
2 łyżki cukru waniliowego
-
100 g rodzynek
-
100 g posiekanych orzechów włoskich
-
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalewamy wrzącą wodą, studzimy, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód,
cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt. Na koniec dodajemy zmielony
mak, orzechy, skórkę pomarańczową i
rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze
szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut. Smacznego
Pyszności :-) uwielbiam to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDużo maku, czyli tak jak lubimy najbardziej :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się mega rewelacyjnie :) Na takie ciasto nie trzeba długo mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńWitam, jaka wielkość blachy na te ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń23x33
Usuń