Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - 2 łyżeczki sody
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli 
 - 200 g masła
 - 1/4 szklanki mleka
 - 500 g cukinii
 - 300 g jabłek
 - garść suszonej żurawiny (polecam od Skworcu)
 - garść rodzynek  
 
Cukinię i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem i solą na białą, puszystą pianę. Dodajemy masło, mleko, cukinię oraz jabłka i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon i jeszcze raz dokładnie całość mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 55 minut w 170 st. C
Ps. Zróbcie odrazu podwójną porcję, bo ciacho szybko znika. 


Uwielbiam cukinię, to coś dla mnie 😍
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo mokre i aromatyczny ciasto. Nigdy nie jadłam ciasta z cukinia 😁 a przepis wygląda na dość prosty. Brawo 💚
OdpowiedzUsuń