wtorek, 4 października 2022

Kruche ciasto z gruszkami i bezą

 Kruche ciasto z gruszkami

Wyobraźcie sobie kruche ciasto, w którym mięciutka jak puszek beza otula soczyste gruszki, a do tego filiżanka kawy lub herbaty. Czyż to nie jest recepta na jesienną słotę za oknem? To ciasto jest całkiem proste, trzeba tylko uważać aby beza nie opadła, a gruszki po upieczeniu dla mnie nabierają szczególnego smaku.  Ja rozsiadłam się wygodnie z kawą i przeglądam oferty sklepów internetowych z myślą o zakupie nowego zestawu garnków, bo stare już dość wysłużone, marzy mi się również kolejny serwis obiadowy, albo filiżanki do kawy, ale brak miejsca w szafkach odrobinę mnie powstrzymuje przed tymi zakupami, ale przynajmniej sobie popatrzę, a Was moi mili zapraszam na ciasto.

 

Ciasto (blaszka 23x33):

  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła (może być margaryna)
  • ok 1 kg gruszek 
  • 3-4 łyżki kaszy manny

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 2/3 owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej godzinę. Pozostałe wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15 minut w 170 st. C). 

Podpieczone ciasto posypujemy cienką warstwą kaszy manny (wchłonie sok z gruszek) i układamy na nim obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki gruszki.

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż się całkowicie rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i ostrożnie mieszamy. Bezę wykładamy na gruszki, a na jej wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut 170 st C

 Kruche ciasto z gruszkamiKruche ciasto z gruszkami

Kruche ciasto z gruszkami

 Kruche ciasto z gruszkami

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...