czwartek, 27 października 2022

Ciasto kapitańskie

 Ciasto kapitańskie


Jeśli szukacie efektownego ciasta to zapraszam na genialny warstwowy przekładaniec. Jak zobaczyłam ten przepis w książce siostry Anastazji po prostu musiałam spróbować. 

Tym razem mamy mało kremu a dużo różnych rodzajów ciasta - jest jabłkowo orzechowe, beza kokosowa, ciasto ucierane i biszkopt, a wszystko to łączy krem kawowy. Ciasto wymaga sporo pracy i trochę czasu, dlatego polecam je bardziej na szczególne okazje. 

 Blaszka 23x33 cm

Ciasto jabłkowo-orzechowe:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • ½ szklanki oleju
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i wylewamy do dwóch jednakowych blach wyłożonych papierem do pieczenia.

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Białka ubijamy z  solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier  i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy wiórki  i mieszamy. Wykładamy łyżka na wierzch ciasta jabłkowo- orzechowego pozstawiając wolne miejsce na ciasto ucierane. Musimy zrobić coś na kształt szachownicy.

Ciasto ucierane:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
 
Odzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka, mąkę z proszkiem i sok z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszajmy pianę ubitą z białek. Wykładamy na ciasto orzechowo jabłkowe pomiędzy kokosową bezę. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

 Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z  solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier  i ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem Delikatnie i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 min. w temp. 175 stopni. 
 
Składniki na masę kawową:
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki mielonych orzechów
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła

Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i studzimy. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukarmia. W pozostałym mieszamy żółtka i mąki. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. 

Złożenie ciasta:

Na jednym z blatów jabłkowo orzechowych rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy biszkoptem na którym rozprowadzamy resztę kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem jabłkowym. 

Polewamy polewą czekoladową. 

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100ml mleka

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto

Ciasto kapitańskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...