czwartek, 3 października 2024

Kokosowy jabłecznik

Kokosowy jabłecznik

Jeśli jak ja uwielbiacie szarlotki i jabłeczniki to koniecznie musicie spróbować tego z kokosową wkładką i bezą. Przyjemnie kruche ciasto, soczyste jabłka z dodatkiem proszku budyniowego, a na nich warstwa wiórek i beza to połączenie absolutnie pyszne. Dodatek wiórek to takie niby nic wyszukanego a sprawia, że ciasto staje się bardziej efektowne i może zaskoczyć niejednego łasucha

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g  masła
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33 cm)  i podpiekamy na


Masa jabłkowa:

  • ok 2kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania (40g każde) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, mieszamy z cukrem, cynamonem i gotujemy przez chwilę. Gdy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy  proszek budyniowy wymieszany z 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy. Ciepłe jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. 

Masa kokosowa:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru

Wiórki kokosowe przekładamy do rondelka z grubym dnem zalewamy mlekiem, dodajemy cukier i podgrzewamy przez ok 5 minut mieszając.

Wykładamy na jabłka, wyrównujemy


Beza:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier, a na końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy

Bezę wykładamy na wiórki. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałe ciasto, ścieramy je na tarce z grubymi oczkami na wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 50 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Ciasto musi całkowicie ostygnąć by można je było wyjąc z blaszki. 

Smacznego.

 Kokosowy jabłecznik

Kokosowy jabłecznik


Kokosowy jabłecznik

Kokosowy jabłecznik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...