wtorek, 29 października 2024

Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym

 Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym

To ciasto z pewnością umili jesienne szarości, spójrzcie tylko na jego słoneczny kolor, czy już od samego patrzenia nie robi się jakoś tak cieplej na serduchu. Do tego jest miękkie i puszyste, a bardzo prosty krem na bazie masy kajmakowej i serka mascarpone oraz prażone płatki migdałowe nadają mu dodatkowego smaku. Takie ciasto przygotujecie bardzo szybko i prosto, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. 

Ciasto marchewkowe: 

  • 2 szkl startej marchewki
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Krem kajmakowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g gotowej masy kajmakowej 
  • ok 50 g płatków migdałowych

Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Nie przerywając miksowania wlewamy wąską stróżką olej i miksujemy do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę i całość mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. 

Masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone. Gotową masę rozsmarowujemy na jednej połowie ciasta, zostawiamy ok 2-3 łyżek masy. Przykrywamy drugi plackiem na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostałym kremem. 

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta. Gotowe odstawiamy na kilka godzin do lodówki

  

Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym

Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym

 Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...