To ciasto z pewnością umili jesienne szarości, spójrzcie tylko na jego słoneczny kolor, czy już od samego patrzenia nie robi się jakoś tak cieplej na serduchu. Do tego jest miękkie i puszyste, a bardzo prosty krem na bazie masy kajmakowej i serka mascarpone oraz prażone płatki migdałowe nadają mu dodatkowego smaku. Takie ciasto przygotujecie bardzo szybko i prosto, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto marchewkowe:
- 2 szkl startej marchewki
- 2 szkl mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Krem kajmakowy:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g gotowej masy kajmakowej
- ok 50 g płatków migdałowych
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych
obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Nie przerywając
miksowania wlewamy wąską stróżką olej i miksujemy do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę i całość mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia
(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i
pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i
studzimy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.
Masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone. Gotową masę rozsmarowujemy na jednej połowie ciasta, zostawiamy ok 2-3 łyżek masy. Przykrywamy drugi plackiem na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostałym kremem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta. Gotowe odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz