To ciasto z pewnością umili jesienne szarości, spójrzcie tylko na jego słoneczny kolor, czy już od samego patrzenia nie robi się jakoś tak cieplej na serduchu. Do tego jest miękkie i puszyste, a bardzo prosty krem na bazie masy kajmakowej i serka mascarpone oraz prażone płatki migdałowe nadają mu dodatkowego smaku. Takie ciasto przygotujecie bardzo szybko i prosto, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.
Ciasto marchewkowe:
- 2 szkl startej marchewki
- 2 szkl mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Krem kajmakowy:
- 250 g serka mascarpone
- 500 g gotowej masy kajmakowej
- ok 50 g płatków migdałowych
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych
obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Nie przerywając
miksowania wlewamy wąską stróżką olej i miksujemy do połączenia. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę i całość mieszamy łyżką. Blaszkę do pieczenia
(23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i
pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i
studzimy.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół.
Masę kajmakową miksujemy z serkiem mascarpone. Gotową masę rozsmarowujemy na jednej połowie ciasta, zostawiamy ok 2-3 łyżek masy. Przykrywamy drugi plackiem na wierzchu którego rozsmarowujemy pozostałym kremem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi wierzch ciasta. Gotowe odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Uwielbiam marchewkowe, ale ten krem to dopiero coś wyjątkowego! Zapisuję do wypróbowania 😊.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków – nigdy nie próbowałam takiego ciasta, ale zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta zawsze wyglądają niesamowicie. Ciekawe połączenie smaków, jestem ciekawa jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że już dawno nie robiłam marchewkowego, czas to nadrobić.
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, a jeszcze ciekawszy do tego ciasta krem. Jutro będę piekla. Zobaczymy jak smakuje.
OdpowiedzUsuń