Pisałam, ostatnio podczas przepisu na tort pistacjowo malinowy, że jeśli robię tort dla najmłodszych to ma być on taki aby dzieci chciały go spróbować. Dlatego też przygotowując imprezę urodzinową dla koleżanek mojej córki postawiłam na coś co smakuje większości maluchów czyli biszkopt czekoladowy oraz krem o smaku kinder bueno i muszę przyznać, że to był bardzo dobry pomysł, bo większość towarzystwa z chęcią go zjadła.
Sam tort jest dość słodki ale nie zbyt ciężki. Idealnie byłoby go przełamać np żelką malinową, albo dodatkiem wiśni, borówek czy jagód, czy wzbogacić o jakąś ciekawą chrupkę, ale tym razem musiało być prosto.
Biszkopt (na tortownicę 18 cm):
- 4 jajka rozmiar
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 30 g masła
- 350 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki kremu czekoladowego typu nutella
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 batoniki Kinder Bueno
Przygotowanie kremu zaczynamy co najmniej 6 godzin przed planowanym złożeniem tortu.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę 30% do gorącej dodajemy pokruszoną czekoladę, nutellę oraz masło orzechowe i mieszamy aby całość się rozpuściła. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, minimum to 6 godzin.
Po upływie tego czasu do masy czekoladowej dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Batoniki Kinder Bueno siekamy, wrzucamy do kremu i mieszamy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe części. Możecie go dodatkowo nasączyć np herbatą lub woda z sokiem z cytryny, idealnie pasowałaby tutaj kawa, ale wiadomo nie w torcie dla dzieci.
Na pierwszym z blatów biszkoptu wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy drugim, na który wykładamy pozostały krem, Wyrównujemy przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu. Dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz