Wrzesień to zdecydowanie szarlotek czas, na blogu jest już ich kilka, ale że jabłek mamy urodzaj to eksperymentuję z kolejnymi wersjami tego pysznego deseru i dziś zapraszam Was na bardzo kruchą z bezą i dodatkiem budyniu do jabłek, który świetnie wiąże sok i sprawia że ciasto pięknie się kroi.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g smalcu lub masła
- 5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia
składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na conajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33 cm) i podpiekamy na
Jabłka:
- ok 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
-
1 budyń (40 g) śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem budyniowym. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż się całkiem rozpuści.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie. Gotową wykładamy na jabłka.
Na bezę ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C
Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego
Czy zamiast budyniu mogę dodać skrobie a jeśli tak to w takich samych proporcjach czyli 40g?
OdpowiedzUsuńTak, budyń bez cukru to nic innego jak skrobia plus aromat i czasem barwnik :)
UsuńWyszła idealnie, dziękuję;)
Usuń