piątek, 6 września 2024

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Wrzesień to zdecydowanie szarlotek czas, na blogu jest już ich kilka, ale że jabłek mamy urodzaj to eksperymentuję z kolejnymi wersjami tego pysznego deseru i dziś zapraszam Was na bardzo kruchą z bezą i dodatkiem budyniu do jabłek, który świetnie wiąże sok i sprawia że ciasto pięknie się kroi. 

Składniki na ciasto:

  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na conajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33 cm)  i podpiekamy na

Jabłka:

  • ok 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 budyń (40 g) śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem budyniowym. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.

Beza:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż się całkiem rozpuści.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie. Gotową wykładamy na jabłka. 

Na bezę ścieramy ciasto z zamrażalnika. 

Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C 

Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Smacznego

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą
Szarlotka z beząSzarlotka z bezą
Szarlotka z bezą




3 komentarze:

  1. Czy zamiast budyniu mogę dodać skrobie a jeśli tak to w takich samych proporcjach czyli 40g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, budyń bez cukru to nic innego jak skrobia plus aromat i czasem barwnik :)

      Usuń
    2. Wyszła idealnie, dziękuję;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...