czwartek, 2 lutego 2017

Kostka chałwowo czekoladowa


Dzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :)



Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, do gęstej piany dodajemy partiami cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy kolejno żółtka, a na koniec mąki, kakao i proszek i tylko delikatnie mieszamy całość. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23.5x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C

Masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • ok 900 ml mleka
  • 30 dag chałwy
  • 20 dag bezów
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 kostka masła
  • pół szklanki herbaty do nasączenia
Gotujemy budynie i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia.
Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Gotowe ciasto chłodzimy 2-3 godz w lodówce by masa stężała. Smacznego







28 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezy i chałwa? Brzmi dobrze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest bardzo apetyczne. Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Że też został u Ciebie zapas chałwy xD U nas znika w oka mgnieniu :P Więc na ciasto trzeba by kupić specjalnie kolejne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę wszystkim, którym wychodzą tak piękne beziki. Do tego ta chałwa? Wysokoenergetyczne, ale może kostka po treningu nie zaszkodzi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadmiar chałwy chętnie przygarnę :D i dużą porcję tego cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję, że masa byłaby dla mnie zbyt maślana, ale całokształt bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię chałwowe smaki, a tu jeszcze czekolada dopełnia szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeju... te bezy... już przepadłam :) a one nie miękną w środku zbyt szybko?

    OdpowiedzUsuń
  10. mega apetyczne i ten krem, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do takich słodkości pasuje herbata ze zdrowej wody, my mamy w domu wodę z filtra redox fitaqua - jest to woda zwiększająca odporność organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja rodzinka byłaby zachwycona takim ciachem na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajne ciacho... do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto :-) aż ślinka cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie za bardzo przepadam za chałwą, ale całą resztę zjadłabym z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny pomysł z bezami w środku! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudo! Wyglada oblednie Takie z klasa romantyczne i bardzo kuszące Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Sam krem i bezy już bym wyjadała z miski :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kuszące i pyszne ciasto, na bogato ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bosko! Na co dzień jednak piekę prostsze ciasta. Mój ulubiony przepis to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ Przygotowanie zajmuje parę chwil a efekt jest przepyszny. Dzieciaki są zachwycone!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...