wtorek, 14 lutego 2017

Serowa zupa z porem

Dziś mam dla Was zupę, na którą przepis wynalazła moja Babcia. Zawsze ją podziwiłam za to, że mimo podeszłego wieku poszukiwała nowinek kulinarnych i jeśli tylko coś ją zaciekawiła to próbowała. Podobnie, było z tą zupą, zjadłam ją u niej raz i potem już często gościła w moim obiadowym menu. Ciekawa odmiana od tradycyjnych zup, sycąca i rozgrzewająca, idealna do makaronu. Możecie ją także zblendować na krem i podać np z grzankami. Za chwilę pewnie się posypią komentarze, że jest niezdrowa z racji tego serka topionego, ale uwierzcie mi od jednej porcji zupy nikt jeszcze nie umarł, a serek nadaje jej niepowtarzalnego smaku.



Składniki:
  • 2 pory
  • 5 marchewek
  • ok 1,5 litra bulionu
  • 200 g serka topionego (użyłam śmietankowego)
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Pora siekamy drobno, wrzucamy do garnka z olejem i chwilę smażymy. W międzyczasie obieramy i na  tarce o grubych oczkach ścieramy marchewki. Wrzucamy je do pora, wlewamy bulion (możecie użyć wody i kostki rosołowej, ale ja unikam takich rozwiązań) i gotujemy całość aż marchewka zmięknie. Serek blendujemy z niewielką ilością wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy całość i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja podaję tą zupę najczęściej tak jak robiła to moja Babcia czyli z makaronem.

 
 

20 komentarzy:

  1. Coś mnie bierze ... ta zupa by mi pomogła poczuć się lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O taką zupkę to ja dziś poproszę na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, zblendowałabym warzywa i byłoby wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bardzo apetycznie, z chęcią bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej zupy to ja jeszcze nie jadłam :) bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka zupa na bogato, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie i tak słonecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Konkretna zupa, na zimę idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie zupki - pyszna i pożywna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja dodaję serek zamiast śmietany,więc krytykować nie będę, wręcz przeciwnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo chętnie zjadłabym talerz takiej zupki na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow moje smaki Taka zupe poproszę na wynos Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jestem kulinarna ;), ale ten przepis jest absolutnie w moim zasięgu - dziękuję - Nauczona.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie, a do tego zdrowa. :) Pewnie niebawem się u mnie pojawi.

    OdpowiedzUsuń
  16. Też wydaje mi się, że od jednego serka nikt nie umarł. Czasami można sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...