środa, 13 września 2017

Najlepsze domowe drożdżówki z serem i z jabłkami

 

Śniły mi się dziś drożdżówki z serem, heh były takie pyszne, kupione gdzieś na ulicznym straganie. Obudziłam się i nabrałam takiego smaku, że musiałam ten sen wcielić w życie, ale nie byłabym sobą gdybym pobiegła do sklepu i kupiła bułeczkę. Pobiegłam i owszem ale po ser i zabrałam się do pracy. I tak powstały nie tylko nadziane serem ale specjalnie dla Męża także w wersji z jabłkami. Pyszne, zdrowe i idealne do zabrania do pracy lub szkoły, upieczcie koniecznie.

Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g drożdży
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
Drożdże rozpuszczamy w 2 łyżkach cukru, dodajemy 1/2 szklanki letniego mleka. Rozczyn wlewamy do misy z przesianymi mąkami i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki dodajemy do mąki i drożdży i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Nadzienie:
  • 250 g sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier, skórkę i rodzynki i całość dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, połowę rozwałkowujemy na prostokąt, rozsmarowujemy na niej ser. Składamy dłuższe brzegi prostokąta do środka, a następnie całość składamy na pół i kroimy w poprzek na paski szerokości ok 3 cm. Każdy pasek zawijamy dwukrotnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Drugą częśc ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy okręgi o średnicy ok 7-8 cm. Na środek każdego okręgu nakładamy jabłka delikatnie je dociskając. Brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Ja jeśli nie mam czasu wstawiam drożdżówki do zimnego piekarnika, nastawiam go na 170 st. C i piekę ok 30 minut.

 

 

8 komentarzy:

  1. Mimo, że nie mają naszej ukochanej kruszonki to i tak byśmy je chętnie pożarły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O mateczko! Muszą być przepyszne :) Uwielbiam drożdżówki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, nie da się powstrzymać cięknącej ślinki - mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale rumiane - aż chce się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne,jak dla mnie z serem najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...