To ciasto widziałam je już kilkukrotnie w sieci i zawsze kiedy widziałam zdjęcia miałam ochotę spróbować. Przejrzałam kilka przepisów, ale i tak zrobiłam je trochę po swojemu. Z pewnością ma milion kalorii, ale czasem warto pozwolić sobie na odrobinę słodkiego szaleństwa.
Jest oryginalne dzięki dodatkowi pszenicy, słodkie, aksamitnie kremowe i wprost idealne do filiżanki dobrej kawy. Jeśli o tą ostatnią chodzi to u mnie ostatnio króluje kawa Lavazza super crema dostępna w sklepie Decofire.pl. Charakteryzuje ją delikatny a zarazem wyraźny smak pozbawiony goryczki i duża zawartość kofeiny.
I jak zwykle się rozpisałam ale już podaję przepis, który jest na tyle prosty, że praktycznie każdy sobie z nim poradzi.
Warstwa jasna:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml śmietany 30%
- 2 białe czekolady
- 3 szklanki pszenicy w miodzie (lub płatków kangus, a może być pszenica ekspandowana wtedy ciasto będzie mniej słodkie)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 2 paczki herbatników (po 100 g)
Warstwa ciemna:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 czekolady mleczne (ja dałam jedną mleczną, jedną gorzką)
Cudowne, warte grzechu<3
OdpowiedzUsuńdzieci mnie namawiają wiec im obiecałam zrobic to cudo
OdpowiedzUsuńPyszności:) Uwielbiam takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast, które robię od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie! Znam to ciasto, uwielbiam i często robię :*
OdpowiedzUsuńUwielbiam mascarpone w ciastach ❤️
OdpowiedzUsuńZaszalałaś! Moje kubki smakowe szaleją i krzyczą: zrób to ciacho!
OdpowiedzUsuńNo i muszę zrobić, nie ma wyjścia 😁
Super ciacho! Idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńKolejny wyśmienity wpis! 😘 Teraz żałuję, że czytam bo zrobiłam się mega głodna!😂😂😂
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj szarlotka, ale następnym razem koniecznie muszę wypróbować też ten przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na: https://wmojejniezwyklejkrainie.blogspot.com