wtorek, 25 lutego 2020

Pęczak po meksykańsku

 Pęczak po meksyńsku

Za oknem znów rozgościła się szarość, ale ja żyję nadzieją, że to już jej ostatnie chwile, bo za moment marzec powita nas nadzieją na wiosnę i słońce. W takie dni jak dziś, zdecydowanie potrzeba dodać sobie kolorów i takie kolorowe jest właśnie to danie - nasz rodzimy pęczak, ale przygotowany nieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego zrobicie wszystko w jednym garnku.


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • ok 2 szklanek bulionu lub wody
  • ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak)
  • 2 średnie cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów lub passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kolendra
  • olej do smażenia
Cebulę drobno siekamy, szklimy na oleju, dorzucamy do niej pęczak, smażymy ok 1 minuty, dodajemy mięso i pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze 10 minut.


Pęczak po meksyńsku

Pęczak po meksyńsku



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie ;) mam nadzieję, że równie dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tę pogodę to naprawdę trafione danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...