piątek, 26 listopada 2021

Roślinna kuchnia pełna miłości

 #wspólpraca


Co się stanie kiedy spotkają się 3 pełne pasji kobiety? Jeśli nie wiecie to ja Wam napiszę, powstanie niezwykła książka z której kartek dosłownie czuć miłość do kuchni i dobrego, a co ważne zdrowego jedzenia. Roślinną kuchnię pełną miłości, bo to o niej mowa znajdziecie w księgarni internetowej Taniaksiążka.pl.

Ida Kulawik i Katarzyna Czarnecka zaproponowały aż 100 autorskich, smakowitych, cieszących zmysły przepisów na wszystkie pory roku, a Katarzyna Cichoń pięknie je sfotografowała. Wszystkie przepisy są roślinne i bazują na powszechnie dostępnych warzywach, owocach, roślinach strączkowych, pełnoziarnistych kaszach, orzechach oraz pestkach. Każde danie jest szczegółowo opisane, tak że każdy poradzi sobie bez trudu z jego przyrządzeniem, a dodatkowo opatrzone krótkim wstępem o właściwościach, czy historii potrawy.

Autorki przypominają, że najważniejsze jest gotowanie z sercem zaangażowaniem i przyjemnością, bo najgorsza w kuchni jest rutyna. Inspirując się ich przepisami na pewno w rutynę nie popadniemy, a jedynie co nam grozi to wzbogacenie swojego menu o wiele zdrowych dań. 

 Książka podzielona jest na rozdziały, a pierwszy z nich to przepisy na śniadania zarówno słodkie jak i wytrawne, mnie najbardziej zaciekawił czekoladowy humus, jest to coś na co nigdy bym nie wpadła, a co może się okazać genialnym nadzieniem do naleśników, czy smarowidłem do pieczywa, na pewno wypróbuję. We wstępie do rozdziału autorki przypominają jak istotne jest uważne jedzenie i celebrowanie posiłków i skłaniają czytelnika do refleksji "po co i dokąd tak nieustannie pędzimy?"

Bardzo ciekawy jest rozdział zatytułowany "Leśne pokarmy autorki" z kart którego niczym leśne rusałki kuszą czytelnika pieczarki faszerowane morelami z miętowym. Powszechnie dostępne bogactwo lasów można wykorzystać na wiele ciekawych sposób np przygotowując białą parmigianę z pudrem z leśnych grzybów, czy grzybowy ramen z masłem orzechowym.


Kolejny rozdział zatytułowany został  -Kolacja przy świecach i zawiera proste, a jednocześnie pełne afrodyzjaków dania jak choćby risotto z kurkami czy steki z kapusty z jaglanym tabbouleh.

W książce nie zabrakło także słodkich zachcianek, bo trzeba celebrować małe przyjemności. Mnie najbardziej urzekł gryczany tort czekoladowy z owocami i wiśnie w słodkim winie w czekoladowych kubeczkach. Czy już same nazwy tych pyszności nie brzmią jak zaproszenie do krainy przyjemności? 

Są również przepisy na zmysłowe tapas i pełne drogocennych składników odżywczych eliksiry mocy. Na jej końcu znajdziemy szczegółowy opis wszystkich afrodyzjaków.

 niesamowita i niezwykła książka pobudzająca zmysły już podczas przeglądania

 Polecam Wam gorąco tą niezwykłą książkę kucharska, która pobudza zmysły już podczas przeglądania i jest nie tylko zbiorem przepisów ale piękną opowieścią o miłości, zmysłowym jedzeniu i celebracji życia i pięknie natury.  Myślę, że to idealna propozycja na prezent gwiazdkowy dla miłośników dobrej kuchni.

Po więcej książek kulinarnych zaglądajcie do księgarni internetowej Taniaksiążka.pl






5 komentarzy:

  1. Idealna dla miłośników kuchni i dobra na prezent. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zamówiłam dwie książki kucharskie, ale zaczynam od mojej pasji, czyli deserów. Klika dzieł już się udało powtórzyć, także tego typu literatura z pewnością godna polececenia dla fanów kuchni

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na ciekawą i inspirującą książkę kucharską. Chętnie zajrzę do środka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Książka wygląda naprawdę ciekawie, szczególnie ten czekoladowy hummus. Na pewno jak będę miała okazję to ją kupię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...