wtorek, 16 listopada 2021

Sernik na zimno z mango i grantem

 

Dziś zapraszam na taki delikatny nieco egzotyczny serniczek bez pieczenia z dodatkiem soczystego mango w masie serowej i chrupiącymi pestkami granatu w puszystej piance z bitej śmietany. Do tego wszystkiego ciasteczkowy, maślany spód z herbatników. Dość prosto a jednocześnie niezwykle pysznie.

Ciasteczkowy spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy dokładnie. Wysypujemy na spód tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównujemy lekko dociskając. Odstawiamy do lodówki. 

Masa serowa:

  • 1 kg sera (użyłam takiego z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 dojrzałe mango (można użyć gotowej puplpy)
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mango blednujemy na gładki mus, a następnie mieszamy z serem i cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i całość ponownie mieszamy starannie. Gotową masę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki. 

Przed wylaniem na ciasto proponuję spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodać więcej cukru.

Warstwa śmietankowa:

  • 500 ml  śmietany 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 owoc granatu

 Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. (Żelatyna w tej warstwie nie jest niezbędna, ale dzięki jej dodatkowi ciasto lepiej się kroi). Śmietanę wykładamy na masę serową i posypujemy pestkami granatu. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin.

 


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...