#materiał we współpracy z firmą Skworcu.com.pl
Dziś gratka dla miłośników kokosowych smaków - delikatnie kruche ciasteczka na bazie mąki kokosowej. Od czasu gdy upiekłam je pierwszy raz goszczą u nas regularnie, bo nie ma nic lepszego od prostego, pysznego deseru, który nie dość, że przygotujecie w kilka chwil to jeszcze nie zawiera miliona kalorii.
To doskonały deser dla osób, które z różnych względów nie mogą spożywać glutenu, czy laktozy. Tradycyjnie nie liczyłam kalorii, ale na pewno mają ich niewiele.
Składniki:
- 100 g mąki kokosowej (dostępna na Skworcu.com.pl)
- 50 ksylitolu lub innego słodzidła
- 3 jajka
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 8 łyżek mleka lub wody
Olej kokosowy rozpuszczamy, gdy przestygnie dodajemy do niego mąkę, ksylitol, jajka o mleko, całość wyrabiamy ręką, do momentu otrzymania jednolitej masy (jeśli masa pozostaje sypka dodajemy jeszcze łyżkę lub 2 oleju kokosowego). Z gotowego ciasta formujemy jednakowej wielkości kule, które spłaszczamy i układamy na blaszce do pieczenia. Dodatkowo można na środku każdego ciasteczka umieścić orzechy, czy suszoną żurawinę.
Pieczemy ok 20 minut w 170 st. C
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam