Bezglutenowa babka - czyli ciasto dla tych co z różnych powodów nie mogą jeść glutenu lub go ograniczają. To bardzo udany eksperyment z mieszaniem różnych mąk, które zalegały mi w szafce, a także odpowiedź na prośbę kilku osób.
Mięciutka puszysta, pachnąca przyjemnie wanilią, wprost idealna na zbliżającą się Wielkanoc, ale także na co dzień. Ja dodatkowo zrobiłam ją na ksylitolu, ale z cukrem białym, czy erytrytolem także się uda. Nie rozpisuję się więcej, tylko zapraszam na przepis:
Składniki:
- 75 g mąki owsianej
- 75 g mąki ryżowej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
- 80 g ksylitolu / cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można pominąć)
Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera razem z ksylitolem, Gdy powstanie niemal biała piana, dodajemy olej i pastę waniliową i miksujemy do połączenia. Mąki, skrobię i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i stopniowo wsypujemy do masy jajecznej delikatnie mieszając tylko do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia (użyłam silikonowej, która nie wymagała natłuszczenia) i pieczemy 45 minut w 170 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz