wtorek, 10 listopada 2015

Rafaello na biszkopcie

Dziś mam dla Was bajecznie lekkie i delikatne ciasto. Puszysty biszkopt z kremem w którym delikatną słodycz białej czekolady przełamuje cytrynowa galaretka, a dodatkowego smaczku dodają wiórki kokosowe i płatki migdałów. Czyż nie brzmi jak poezja? Spróbujcie koniecznie. 

 


Biszkopt:
  • 5 jajek   
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Do piany dodajemy żółtka, a następnie mąki, ocet i proszek do pieczenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.

Masa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 białe czekolady
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 g. wiórków kokosowych
  • 200 g. płatków migdałowych
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wkładam miseczkę z czekoladą do garnka z gotującą wodą i dodatkowo przykrywam go pokrywką). Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i mieszamy z czekoladą. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli wlewam tężejącą galaretkę. Na koniec wsypujemy wiórki i płatki migdałowe i całość dokładnie mieszamy. Biszkopt kroimy na pół, smarujemy go ok 3/4 masy, przykrywamy drugą połową, rozsmarowujemy resztę masy i posypujemy płatkami migdałowymi lub wiórkami. 
Smacznego



 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...