wtorek, 21 lutego 2017

Rogaliki krucho drożdżowe

O tym, że ma słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :)



Składniki:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1 kostka zimnego masła
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • geste powidła lub dżem (u mnie powidła od Stovit)
Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy  ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na  mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 15 minut na złoty kolor.
 

 
 

20 komentarzy:

  1. mąka pełnoziarnista robi robotę;) Już wyobrażam ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają :) Z przyjemnością zjadła bym chociaż jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytasz mi w myślach, bo takie rogale własnie za mną chodzą;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez mam zamiar takie piec☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis kochana. Porywam jednego 😘

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się prezentują te rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rogaliki to jest to! ;) fajne takie pełnoziarniste :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie na mące pełnoziarnistej wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj, zjadłabym takiego rogalika :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno nie odmówiłabym takich rogalików! Ja bym ich całą tackę zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa opcja. Wyobrażam sobie je jako miękko-chrupiące.
    Zjadłabym pewnie niejednego. c;

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglądają. :-) Fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak nadzienie wypłynie i się tak fajnie spiecze to jest dopiero pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają zniewalająco, a do tego ta kawusia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygldają rewelacyjnie! uwielbiam rogaliki i podkradam jednego ;)))

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznie wyglądają, od razu sięgnęłabym po dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam cynamon,myślę że i tu bym się odnalazła:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...