czwartek, 16 lutego 2017

Pawi ogon

To ciasto pracochłonne i bardzo efektowne. Znajdziecie w nim miodowe placki, kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu. 



Beza:

  • 3 białka
  • 1/ 3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy.

Ciasto miodowe:
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki miodu płynnego
  • 1 jajko
  • 90g margaryny
  • 1,5 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy  na 2 równe części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy bezę. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut.

Ciasto na rolady:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 margaryny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • słoik ulubionego dżemu
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C  ok. 30 minut.

Krem waniliowy:
  • 350ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 230 ml śmietanki 30% 
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Tą mieszankę wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok 4 łyżek), a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, a na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy.

Masa jabłkowa:
  • 2 galaretki u mnie cytrynowe
  • 6 jabłek
  • 1/2 szklanki wody
Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy.
Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy do blaszki, w której się piekło i smarujemy połową kremu waniliowego. Układamy roladki i zalewamy je masą jabłkową. Odstawiamy w chłodne miejsce aż masa stężeje, a następnie rozsmarowujemy resztę kremu i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień :) Smacznego











28 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pysznie. Aguś podrzuć kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda pysznie. Aguś podrzuć kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla efektu końcowego warto sie napracować. Pomysł bardzo pyszny. Chętnie zjadła bym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękne!
    A nazwa rozbrajająca :)
    Aż szkoda jeść takie ładne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne! Wygląda niesamowicie efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusi mnie to ciacho już od jakiegoś czasu! wspaniale Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędne i te jabłka, no idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pracochłonne, ale pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla takiego efektu warto poświęcić nieco więcej czasu. Ciasto jest bardzo efektowne. No i smak na pewno jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co prawda, żelatyna dyskwalifikuje dla mnie to ciasto, ale wygląda ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie, ale trochę pracochłonne ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe! Nigdy nie słyszałam o takim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może i dużo pracy ale za to jaki efekt <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla takiego fantastycznego efektu warto się napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda świetnie :) Aż zgłodniałam... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjne ciasto :-) Proszę o kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto doskonałe na imieniny, żeby trochę gości po rozpieszczać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale świetnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...