To ciasto pracochłonne i bardzo efektowne. Znajdziecie w nim miodowe placki, kruche roladki z dżemem, krem waniliowy i masę jabłkową. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, dlatego jeśli chcecie zaskoczyć gości polecam Wam poświęcić trochę czasu.
Beza:
-
3 białka
-
1/ 3 szklanki cukru
-
1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy.
Ciasto miodowe:
-
2 szklanki mąki
-
½ szklanki miodu płynnego
-
1 jajko
-
90g margaryny
-
1,5 łyżki śmietany lub jogurtu
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy
bezę. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut.
Ciasto na rolady:
-
4 szklanki mąki pszennej
-
3/4 margaryny
-
5 łyżek kwaśnej śmietany
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 jajka
-
3 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- słoik ulubionego dżemu
Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C ok. 30
minut.
Krem waniliowy:
-
350ml mleka
-
3 żółtka
-
3 łyżki cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 230 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
Odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie mieszamy z mlekiem i mąką. Tą mieszankę wlewamy na gotujące mleko i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok 4 łyżek), a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, a na koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy.
Masa jabłkowa:
-
2 galaretki u mnie cytrynowe
-
6 jabłek
- 1/2 szklanki wody
Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy.
Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy do blaszki, w której się piekło i smarujemy połową kremu waniliowego. Układamy roladki i zalewamy je masą jabłkową. Odstawiamy w chłodne miejsce aż masa stężeje, a następnie rozsmarowujemy resztę kremu i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto najlepsze jest na 2 dzień :) Smacznego
Ciasto wygląda pysznie. Aguś podrzuć kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie. Aguś podrzuć kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDla efektu końcowego warto sie napracować. Pomysł bardzo pyszny. Chętnie zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńJest piękne!
OdpowiedzUsuńA nazwa rozbrajająca :)
Aż szkoda jeść takie ładne:)
pyszne po stokroć!
OdpowiedzUsuńWOW, wygląda cudownie ! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Wygląda niesamowicie efektownie :)
OdpowiedzUsuńkusi mnie to ciacho już od jakiegoś czasu! wspaniale Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńObłędne i te jabłka, no idealne :-)
OdpowiedzUsuńFajne, ale pracochłonne :)
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ☺
UsuńPracochłonne, ale pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńAlez pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńDla takiego efektu warto poświęcić nieco więcej czasu. Ciasto jest bardzo efektowne. No i smak na pewno jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńCo prawda, żelatyna dyskwalifikuje dla mnie to ciasto, ale wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale trochę pracochłonne ;)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczne!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńCiekawe! Nigdy nie słyszałam o takim cieście :)
OdpowiedzUsuńMoże i dużo pracy ale za to jaki efekt <3
OdpowiedzUsuńDla takiego fantastycznego efektu warto się napracować :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Aż zgłodniałam... :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :-) Proszę o kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWow! Robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńCiasto doskonałe na imieniny, żeby trochę gości po rozpieszczać ;-)
OdpowiedzUsuńAle świetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuń