To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również ciekawe, bo wszystkie warstwy piecze się na raz, a mamy tu i kruche i jabłka w budyniu i jeszcze biszkopt na wierzchu. Przepis pochodzi ze starego dodatku do poradnika domowego. Mam kilka takich zeszycików, zbieranych jeszcze przez Babcię i czasem sięgam do nich w poszukiwaniu inspiracji. Myślę, że może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnego jabłecznika. Spróbujcie sami, bo robi się je naprawdę szybko.
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 3/4 litra wody
- 1 szklanka cukru
- 1 kg jabłek
Warstwa biszkoptowa:
- 5 białek
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
/>
Rewelacyjnie wygląda i bardzo chętnie zjadłabym kawałeczek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne jest to ciasto! Jestem zachwycona jego wyglądem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, z jabłkami uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńW okresie jesiennym bardzo lubię takie ciasta. Bardzo apetyczny jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest super
OdpowiedzUsuńZ przykrością muszę stwierdzić że chyba pierwszy raz w życiu zrobiłam ciasto którego nikt nie chciał jeść. Wyszło okropnie słodkie, szklanka cukru do ciasta kruchego, i jeszcze szklanka cukru do budyniu to stanowczo za dużo a do tego miałam słodkie jabłka... Naprawdę przykro mi, bo upiekłam na długi weekend i klapa, choć wyglądało pięknie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhm, a może miała Pani budynie z cukrem? Ja nie jestem fanką przesłodzonych ciast i to u mnie było w sam raz, ale fakt miałam kwaśne jabłka. Proponuję zmniejszyć ilość cukru następnym razem i będzie cacy.
Usuńno mega :D
OdpowiedzUsuń