wtorek, 9 października 2018

Ziemniak Joanna Jakubiuk

 

Dziś chciałam Wam polecić książkę Joanny Jakubiuk "Ziemniak". Autorka jest z wykształcenia pedagogiem, a z zamiłowania została kucharką i propagatorką lokalnej kuchni podlaskiej, a o ziemniakach podobno wie wszystko. Ja na pewno wiem, że uśmiecha się ciepło z okładki książki zachęcając do lektury.
Muszę się Wam przyznać, że do tej książki byłam dość sceptycznie nastawiona "bo co może być ciekawego w ziemniaku" ale gdy tylko wzięłam w ręce książkę zmieniłam zdanie. Elegancko wydana przez Edipresse z apetycznym zdjęciem pieczonych ziemniaków na okładce i jeszcze  piękniejszymi zdjęciami w środku, zachwyciła mnie po prostu i zaczęłam czytać. Najpierw historię ziemniaczanych bulw, bardzo ciekawie i zwięźle opisaną. Swoją drogą wiedzieliście, że używali ich już Inkowie, a w Europie były bardzo długo niedoceniane? W jaki sposób stały się tak powszechne, o tym przeczytajcie już sami, nie będę Wam tutaj wszystkiego zdradzać.



Z książki dowiecie się jakie wartości odżywcze ma ziemniak, bo jak się okazuje ma ich całkiem sporo. Znajdziecie też garść porad, jak piec i gotować, by te właściwości wykorzystać maksymalnie. 
Kolejna część książki to zbiór 60  niepowtarzalnych przepisów na placki, kopytka, zupy, sałatki oraz słodkie dania z dodatkiem ziemniaków. Tak słodkie, bo ziemniaki jak się okazuje można dodać do sernika, czy pączków, a nawet przygotować z nich keks czekoladowy.


Autorka przepisy zaczerpnęła z domu rodzinnego, własnych doświadczeń i starych książek kucharskich.
Nawiązuje do tradycji kuchni polskiej i podkreśla subtelne różnice pomiędzy tymi samymi daniami w różnych regionach polski. Pokazuje jak niewiele dodatków potrzeba, by z tej małej bulwy wydobyć smak i wznieść się na kulinarne wyżyny. Podkreśla że dzięki dobrej jakości składników nawet najprostsze dania smakują wykwitnie. Ja sama mam w planach przetestowanie kilku przepisów np na sasznie,  bikswity i wspomniany już wcześniej keks czekoladowy.

 

Gorąco polecam książkę wszystkim, którzy gotują od dawna i tym, którzy swoją przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają, to taka mała encyklopedia wiedzy kulinarnej o ziemniaku, którą po prostu trzeba mieć. Zapewniam, że po tej lekturze docenicie ziemniaki i zrozumiecie czemu swoją karierę zaczęły od królewskiego stołu, podejrzewam, że na waszych też zaczną częściej królować, bo na moim na pewno.

 

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...