środa, 16 stycznia 2019

Sernik jogurtowy z mango

 ciasto z mango

Panująca za oknem szarość potęguje u mnie tęsknotę za wiosną i latem, dlatego też postanowiłam zrobić iście letnie ciacho w środku zimy. Tak na przekór wszystkiemu, kolorowe, radosne, lekkie i na zimno. Aksamitna pianka na bazie jogurtu i śmietany, na dietetycznym spodzie daktylowo owsianym i do tego pyszny mus z mango. Nie tylko pysznie wygląda ale i cudnie się prezentuje. Spróbujcie koniecznie


Spód:
  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odlewamy wodę, a do daktyli dodajemy płatki, czekoladę i kakao i blendujemy całość. Ja zostawiam sobie wodę w której moczyły się daktyle i jeśli widzę, że ciężko się blendują to dolewam trochę. Przygotowaną masą wylepiam dno tortownicy (22 cm)

Warstwa jogurtowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
Żelatynę zalewam zimną wodą tak aby ją zakryła, odstawiam do napęcznienia, a następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijam z cukrem pudrem (pianka jest mało słodka, więc jeśli chcecie możecie dodać więcej cukru) i mieszam z jogurtem greckim, a na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę. Gotową piankę wykładam na spód i odstawiam do lodówki.

Warstwa z mango:
  • 1 dojrzałe mango
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuszczam w podobny sposób jak do pianki. Mango obieram i blenduję. Zimną śmietankę ubijam na sztywno, a następnie ostrożnie mieszam z musem z mango i żelatyną. Wykładam na warstwę jogurtową i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

jogutowiec z mango

jogutowiec z mango



jogutowiec z mango

15 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Ale czy możnaby go zrobić na zwykłym biszkoptowym spodzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. ale przepysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik świetny!
    I do tego z mango - uwielbiam ten owoc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo spodobał mi się pomysł na daktylowy spod. Zdecydowanie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Palce lizać 😍😍😍i ten daktylowy spód 💓

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mango :) to takie owocowo, wiosenne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ohhhh jaki piękny! Doskonały do kawy w taką szaruge...

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolory bajeczne to i smak pewnie równie królewski!przepysznie wygląda. Ależ szkoda że nie da się choć kawałka uszczyknac by posmakować ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne ciasto i zrobiło się wiosennie za sprawą kolorku :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj go robiłam jest wyśmienity

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...