środa, 23 stycznia 2019

Chałwowiec

 

Kolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie  pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada.

Biszkopt: 
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23x 33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.

Krem chałwowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 400 g chałwy (u mnie winogronowa, ale może być np waniliowa)
Dodatkowo:
  • słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit)
  • kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mleka
Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę (ja starłam swoją na tarce) i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy obie połowy wiśniówką lub kompotem. Na pierwszą połowę biszkoptu rozsmarowujemy cieniutka warstewkę kremu, na krem wykładamy dżem, a na dżem resztę kremu (ja zostawiłam 3 łyżki na wierzch). Przykrywamy drugą połową biszkoptu, rozsmarowujemy resztkę kremu i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu. Smacznego







21 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho, do kawusi idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dżem, krem i czekolada! No i chałwa.
    Bardzo konkretnie. Spróbowałabym...

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za chałwa dlatego nie jem takich placków ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie to wypasione ciasto idealne dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sama nazwa Chałwowiec do mnie przemawia i pobudza kubki smakowe i wyobraźnię. Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile szczęściszczęścia w jednym kawałku! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to ciacho musi wspaniale smakować ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny kawałeczek. ma wszystko co rozpieszcza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako fanki chałwy oraz połączenia wiśni z kakao zajadałybyśmy się tym ciachem z trzęsącymi się uszami :D

    OdpowiedzUsuń
  13. piekłam na niedziele,super,super

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie bym zjadła takie ciasto :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...