Znacie to pyszne ciasto? ja jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto.
Ciasto:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa orzechowa:
- 300 g ulubionych orzechów (mogą być ziemne, ja miałam mało więc pomieszałam z włoskimi)
- 1/2 kostki masła (100 g)masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- puszka masy kajmakowej
Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi ze 2 dni, ale kto tyle wytrzyma, by nie spróbować ;)
Proste ciasto o bogatym dmsku :)
OdpowiedzUsuńIstny foodporn! <3
OdpowiedzUsuńTest https://www.google.pl/
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie ciasto, pełne słodkości :)
OdpowiedzUsuńZnam, rewelacja!☺☺
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :-) cudownie ci wyszło kochana :-)
OdpowiedzUsuńnajlepszy jest
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkajmak- jaki smak(czekoladowy/toffi/orzechowy) ?
OdpowiedzUsuńja użyłam o smaku "tradycyjnym"
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można nasączyć ? Jak tak to czym polecasz ?
OdpowiedzUsuńJa bym go nie nasączala niczym.
UsuńMasa budyniową bez jajek?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń