środa, 15 maja 2019

Ciasto imprezowe

 

Takiego pysznego przekładańca mam dziś dla Was, bez orzechowa i beza kokosowa połączone dżemem, a jakby tego było jeszcze mało to jest krem budyniowy, ciasto kruche i polewa czekoladowa. Mówię Wam pychota. Owszem wymaga całkiem sporo pracy, ale smak wszystko wynagradza. Na zdjęciach wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole, tylko mi się trochę przypiekło :)

Ciasto kruche:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej pół godziny. Po tym czasie dzielimy je na pół, rozwałkowujemy 2 placki na wielkość blaszki do pieczenia (25x35cm) i pieczemy w 180 st. ok 15 minut na złoty kolor. Placki są cienkie więc pilnujcie żeby się zbytnio nie zarumieniły jak to było u mnie.

Beza kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C

Beza orzechowa:
  • 5 białek 
  • szklanka cukru
  • 150 g mielonych orzechów (u mnie pół na pół laskowe i włoskie, ale mogą być też np migdały)
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Pod koniec wsypujemy orzechy i bułkę tartą, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekliśmy ciasto kruche) i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C

Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła (200 g)
Żółtka ubijamy z cukrami. W szklance mleka rozprowadzamy obie mąki, dodajemy żółtka i mieszamy całość. Pozostałe mleko zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i na wrzące wlewamy naszą mieszaninę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu.

Dodatkowo:
  • słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)
  • tabliczka czekolady 
  • 3-4 łyżki mleka
Złożenie ciasta:
Na jednym z kruchych placków rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego, przykrywamy bezą orzechową. Bezę smarujemy dżemem i przykrywamy bezą kokosową, na której z kolei rozsmarowujemy resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim kruchym plackiem i polewamy czekoladą rozpuszczoną wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciasto musi postać kilka godzin przed krojeniem, a najlepiej całą noc.






13 komentarzy:

  1. O matko, ale się narobiłaś, ale myślę, że smak wynagradza wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, musi być pyszne, wygląda wspaniale ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę pracy z nim jest, ale czego się nie robi dla chwili przyjemności przy filiżance kawy i takim cieście!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super, ślinka leci na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniałe ciacho! Na imprezy doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana rewelacyjne ciasto, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę się wprosić na imprezę, ciasto rewelacyjne ? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle pyszności dzieje się w jednym kawałku <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelacyjne do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moi kochani piekłam ten placek i tak Wam powiem, jest podane według mnie za duzo cukru tak że ja teraz będę dawac po pół szklanki cukru..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...