czwartek, 23 maja 2019

Makowa pokusa

 makowo kokosowa beza z kremem kawowym

Wiecie co powstanie gdy połączy się podwójną bezę makowo-kokosową, ciasto kruche i pyszny krem kawowo budyniowy, a dla przełamania smaków dołoży dżem porzeczkowy? I jeszcze poleje się to czekoladą?. Otóż w ten sposób powstanie nieziemsko pyszne ciasto, które ma pewnie milion kalorii, ale jak zwykłam mawiać w takich sytuacjach od jednego kawałeczka jeszcze nikt nie przytył.
 
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C)

Beza makowo-kokosowa:
  • 6 białek  
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórek kokosowych
Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wtedy wsypujemy mąkę, mak i wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Możecie bezę upiec w jednej blaszce (23x33 cm) ale obawiam się, że może być ciężko ją rozkroić na pół. Dlatego proponuję podzielić na pół i jeśli macie 2 takiej samej wielkości blaszki możecie piec obie jednocześnie. Tak czy siak beza powinna się piec 30 minut w 170 st. C

Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • kostka masła
2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, wsypujemy mąki i kawę i mieszamy całość dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy ogień i wlewamy mieszankę jajeczną. Gotujemy cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu.

Dodatkowo:
  • słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)
  • tabliczka czekolady mlecznej 
  • 3-4 łyżki mleka
Złożenie ciasta:
Jeden z kruchych placków smarujemy połową kremu i przykrywamy bezą kokosową. Na bezie rozprowadzamy równomiernie dżem i przykrywamy drugą bezą, którą smarujemy resztą kremu i przykrywamy drugim kruchym plackiem. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
 
 makowo kokosowa beza z kremem kawowym
 makowo kokosowa beza z kremem kawowym

17 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie ;) Zamiast maku chyba wrzucę sezam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis. Niebawem wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog. U mnie: najlepsze sposoby jak zdobyć premię, 600 i 200 zł za założenie konta, bony do sklepów internetowych i stacji paliw, zniżki 15% do restauracji w kraju i zagranicą oraz 4% na booking.com.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też jestem zdania, że od jednego kawałka nie przytyję... Dlatego Twój zjadłabym jeden rano, jeden popołudniu, jeden wieczorem... 😛
    Dla mnie sztos ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się świetnie 😉zjadłabym z chęcią chociaż jeden kawałek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusząca dama!
    Musi smakować rozkosznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ono apetycznie wygląda, Marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znowu kusisz pysznym ciastem :) Uwielbiam wszystko co z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ale bym jadła!❤️ Tylko kto mi zrobi?! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wygląda Twoje ciasto

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wyśmienicie. Chetnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...