wtorek, 28 kwietnia 2020

Ciasteczka owsiane bez cukru, laktozy i glutenu

Ciasteczka owsiane bez cukru, laktozy i glutenu

Takie pyszne, takie proste i do tego całkiem zdrowe. Podstawą są płatki owsiane, masło orzechowe i jajka, pozostałe składniki możecie komponować tak jak lubicie, np dziś rodzynki i słonecznik, a jutro suszona żurawina i pestki dyni. Za każdym razem pysznie, za każdym razem inaczej. Nie wymagają pracy, ot wrzucić składniki, wymieszać, upiec i gotowe. 

Składniki (na ok 30 ciasteczek):

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jaja
  • 5 łyżek masła orzechowego 
  • 2/3 szklanki nasion chia
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2/3 szklanki pestek dyni

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, powinna powstać dość lepka masa (jeśli nie chce się kleić dodajemy jeszcze trochę masła orzechowego lub wody). Formujemy ciasteczka (ja brałam łyżkę masy i rozpłaszczałam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ale można to zrobić dłońmi) wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor,  ok 15-20 minut w 180 st. C.

Ps. Wszystkie bakalie kupicie na Skworcu.pl 

Ciasteczka owsiane bez cukru, laktozy i glutenu

Ciasteczka owsiane bez cukru, laktozy i glutenu

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...