poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja

Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja

Dziś przychodzę z kolejną inspirującą książką - Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle to zbiór  ciekawych i oryginalnych przepisów jak wskazuje tytuł na dania wegańskie.  Jak już kilkukrotnie wspominałam nie rezygnuję z mięsa w swojej diecie ale bardzo chętnie sięgam po takie książki w poszukiwaniu inspiracji i urozmaicenia menu oraz by poznać nowe smaki i ciekawe połączenia. Tych ostatnich ta książka dostarcza bardzo wiele mamy tu np. ryż smażony w sosie z masła orzechowego, lasagne ze szpinakiem i karczochem w sosie z kalafiora czy tosty francuskie nadziewane ziemniakami i wiele innych.




W książce tej znajdziemy pomysły na wegańskie dania z całego świata. Są niezwykle aromatyczne i smakowite sosy, pełnowartościowe posiłki i wegańskie desery, na widok których chce się pobiec do kuchni i  natychmiast je wypróbować, mnie najbardziej kusi fudge o smaku tiramisu i placek czekoladowy ze słonym karmelem i daktylami
Cała książka podzielona jest na 10 rozdziałów - pierwszy to "masło orzechowe i kokos" i tutaj znajdziecie np przepis na sos orzechowy bez orzechów czy massam curry z warzywami. Drugi rozdział to "słodko-kwaśne" i tutaj mamy np warzywa z ciecierzycą w sosie pomarańczowym.



Kolejny ma egzotycznie brzmiącą nazwę "masala i saag" - masala oznacza w kuchni indyjskiej mieszankę przypraw, a saag to dania z zielonych warzyw liściastych i znów mamy kilka ciekawych przepisów - ja dla siebie wybrałam kuleczki z soczewicy w sosie masala i z pewnością je przygotuję.
4 rozdział  "buffalo i firecaracker" powinien trafić w gusta miłośników bardziej pikantnych dań jak np. pizza z ciecierzycą na ostrow białym sosie czosnkowym. Rozdział nr 5 "Nie tylko burgery" jak sie sami domyślacie to kilka przepisów na zdrową wersje popularnych fastfoodów.  Mamy jeszcze dania z misy, dania z pieca, śniadania i przekąski oraz wspomniane już wcześniej słodkości, a w ostatnim rozdziale znajdziemy podstawy oraz podpowiedzi jak przygotować np soczewicę, groszek i fasolę oraz wykaz wszystkich rodzajów mak i przypraw jakie autorka wykorzystuje w swojej kuchni.


Wszystkie potrawy wydają się być niezwykle smakowite i dość łatwe w przygotowaniu. W niektórych daniach trochę przytłacza ilość składników, ale myślę że od czasu do czasu warto poeksperymentować z nowymi smakami. Książka może być doskonałym poradnikiem dla osób z alergiami, czy np. z nietolerancją glutenu. Podsumowując polecam gorąco to niesamowicie inspirującą, pełną smaków i aromatów pozycję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...