poniedziałek, 18 maja 2020

Tort makowy

Tort makowy

Tort makowy to taki smaczek mojego dzieciństwa, za którym od czasu do czasu tęsknię. Robiłam go pierwszy raz i miał być taki jak w starym zeszycie mamy, ale jak zobaczyłam, że krem to kostka margaryny i 2 kostki masła, postanowiłam go zmodyfikować na lżejszą wersję. Wyszedł pyszny, delikatny, niezbyt słodki i zniknął błyskawicznie.

Blaty makowe:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • 25 dag maku
  • opcjonalnie kilka kropel aromatu migdałowego (ja nie dodaję)
Zaczynamy od przygotowania maku (ja mak zagotowuję, odstawiam na pół godziny, a następnie odlewam wodę i mielę go 2 razy). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy do nich miód, mak i bułkę tartą i mieszamy. Białka ubijamy, a gdy piana będzie sztywna mieszamy ją ostrożnie z masą makową. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę makową i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C

Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy do tortownicy (tej samej w której piekły się blaty makowe) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Zimny serek mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera razem z cukrem pudrem i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Krem dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę i miksujemy do połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada)

Ciasto makowe przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Na biszkopcie rozsmarowujemy biały krem i przykrywamy drugim plackiem makowym i tort gotowy.

Tort makowy


Tort makowy


17 komentarzy:

  1. Wygląda doskonale!
    Ale bym zjadła,mmmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na prezent dla Mamy❤️Dziękuję za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjnie się prezentuje. Postaram się przygotować go w najbliższy weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. O właśnie takiego przepisu szukałam :) Pięknie wygląda, będę próbować zrobić równie ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matuśko,po 23.00 takie obrazy oglądać. Wydrukuje jutro,zrobię sobie taki.A co!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przednio! :) dla wielbicieli maku to bajka ale mnie najbardziej przekonuje kawowy krem ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam :) i z chęcią bym zjadła do popołudniowej kawki!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. O 🙂 i kolejny przepis do "schowka"😊 lubię takie pomysły! Gratuluję 😊 i życzę smacznego!😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy może być masa makowa gotowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, jednak polecam samemu przygotować mak, ciasto jest wtedy zdecydowanie smaczniejsze :)

      Usuń
  10. Wypróbowałam i polecam jest przepyszny. Przepis łatwy i dość szybko się go robi

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja do masy kawowej dodałam jeszcze 2 łyżki kawy cappuccino po prostu obłęd:) polecam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jeszcze nie robiłam, ale chętnie spróbuję przy najbliższej okazji

      Usuń
  12. To nie tort makowy, tylko mazurek cygański.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem z której miałby on przypominać mazurek który jest lekkim ciastem biszkoptowym z dodatkiem bakalii pieczonym bez dodatku mąki tylko z małym dodatkiem skrobi ziemniaczanej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...