piątek, 19 marca 2021

Migdałowo kajmakowy puszek

 Migdałowo kajmakowy puszek

Jako, że największą popularnością na blogu cieszą się wszelkie przekładańce, to wymyśliłam dla Was kolejnego. Tym razem klasyczny biszkopt połączyłam z warstwą migdałową, masą kajmakową i bitą śmietaną i jakby tego było mało dodałam biszkopty nasączone kawą. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości, czy choćby zbliżające się święta. Wymaga trochę pracy i czasu, ale w gruncie rzeczy jest całkiem proste do zrobienia. 

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy wodę i teraz to już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Warstwa migdałowa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 300 g migdałów w płatkach

Dodatkowo:

  • ok 25 sztuk herbatników (ja użyłam kakaowych bo akurat takie miałam) 
  • puszka masy kajmakowej

Cukier, mleko, miód i masło przekładamy do garnka i podgrzewamy, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy migdały, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy, by masa zgęstniała odrobinę. Jeszcze ciepłą wylewamy na upieczony biszkopt i rozprowadzamy równomiernie. Na migdałach układamy warstwę herbatników, a na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową

Bita śmietana

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietankę wykładamy na warstwę kajmakową. 

Dodatkowo:

  • ok. 250 ml zaparzonej i ostudzonej kawy
  • opakowanie biszkoptów
  • rozpuszczona czekolada do polania

Biszkopty krótko zanurzamy w kawie i układamy ciasno na bitej śmietanie.  Polewamy po wierzchu roztopioną czekoladą i gotowe.

Migdałowo kajmakowy puszek

Migdałowo kajmakowy puszek

5 komentarzy:

  1. Masa kajmakowa super smakuje :) można powiedzieć uwielbiam wszystkie ciasta które są z krówką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to ciasto wygląda :) Przekładańce to właśnie coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące słodkie ciacho. Spróbuję wykonać na Wielkanoc. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...