środa, 4 sierpnia 2021

Wiśniowa fantazja

 Wiśniowa fantazja

Ja dalej korzystam z urodzaju sezonowych owoców, teraz po porzeczkach przyszła pora na wiśnie, a jak wiśnie to i odrobina czekolady by się przydała i jeszcze jakiś krem , no i ciasto obowiązkowo. Zainspirowana przepisem od I Love bake przygotowałam swoja wersję "Wiśniowej fantazji". Na makowym biszkopcie umieściłam mój ulubiony krem milky way, na nim wiśnie w galaretce, które stanowią tutaj akcent orzeźwiający. Na wierzchu ułożyłam herbatniki, a wszystko to polałam obficie czekoladową polewą. To ciasto nie tylko smakowało obłędnie ale też pięknie się prezentowało, dlatego polecam je na specjalne okazje. 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 szklanki maku
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy tylko do połączenia z białkami. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Krem milky way:

  • ½ szklanki mleka 
  • ¾ szklanki cukru 
  • 2 szklanki "pełnego" mleka w proszku 
  • 1 kostka masła

Mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego partiami przegotowane mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucieramy do połączenia składników. Gotowy krem rozprowadzamy równomiernie na ostudzonym biszkopcie makowym.

Dodatkowo:

  • 500 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 600 ml wrzątku 
  • herbatniki (ok 20 sztuk)

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż zaczną tężeć. Wtedy mieszamy je z umytymi i wypestkowanymi wiśniami.Wykładamy na krem, a na wierzchu układamy herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki

Polewa:

  • 150 g czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
  • ok 1/4 szklanki mleka

Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja

Wiśniowa fantazja



 

 

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, z chęcią spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśnie i czekolada to obłędne połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pamietam kiedy ostatni raz jadła wiśnie. Z chęcią bym spróbowała tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi za mną smak wiśni! Cudnie się ta fantazja prezentuje. Spróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne ciasto na weekend. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...