poniedziałek, 12 maja 2025

Sernik na zimno w stylu dubajskim

 Sernik  na zimno w stylu dubajskim

W końcu i ja uległam modzie na dubajskie słodkości i przygotowałam pyszny sernik na zimno z ciastem kataifi, kremem pistacjowym oraz solidną warstwą czekolady na wierzchu. Pistacjowy spód przyjemnie chrupie, masa serowa jest delikatna, a całość wygląda bardzo efektownie i smakuje genialnie - jestem pewna, że zakochacie się w tym deserze zwłaszcza, że robi się go bardzo szybko,

Składniki 

  • 200 g ciasta kataifi (możecie zamówić na allegro np tutaj)*
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kremu pistacjowego (np tego)*
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g czekolady 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • pistacje do dekoracji

Ciasto kataifi siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do ciepłego dodajemy krem pistacjowy i mieszamy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, dociskamy i odstawiamy do lodówki.

Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki mleka, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

W misie miksera umieszczamy dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy wszystko razem aż powstanie gęsty krem, na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. 

Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

Czekoladę łamiemy, dodajemy do niej pozostałe mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Przestudzoną wylewamy na ciasto.

Na wierzch układamy posiekane pistacje i odstawiamy sernik na kilka godzin do lodówki

Smacznego 

* - link afiliacyjny

 

Sernik  na zimno w stylu dubajskim

Sernik  na zimno w stylu dubajskim

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, kusisz mocno

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Muszę spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Na pewno sprobuje je zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie! Super pomysł na deser.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia są tak apetyczne, że aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...