wtorek, 15 września 2015

Odwrócony sernik bez sera

 Dziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu i do tego wygląda bardzo efektownie. 


Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, kakao, cukier i wodę zagotowujemy, a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą kakaową, a później wsypujemy do niej  mąkę z proszkiem. Na końcu delikatnie łączymy z pianą z białek. 
 
Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
Jogurty miksujemy z jajkami (można użyć tylko greckiego, ja akurat miałam za mało w domu dlatego pomieszałam) i cukrem. Dodajemy mąki i miksujemy by masa była gładka.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładamy najpierw ciasto czekoladowe, a następnie masę jogurtową. Pieczemy ok godziny w 170 st. C. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w kąpieli wodnej i polewam nią ciasto.

Smacznego



10 komentarzy:

  1. Super ciacho :)) Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się przepis, ciasto wygląda apetycznie i pewnie też tak smakowało :)) Zapisuję do wypróbowania ;-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czystym sumieniem polecam przepis :) Jest baardzo, prosty, szybki do zrobienia, a ciasto po upieczeniu przepyszne. Dziękuję za możliwość skorzystania z przepisu :) Efekt mojej pracy tutaj: http://walijskiepichcenie.blogspot.co.uk/2015/09/murzynek-z-masa-jogurtowa.html

      Usuń
  3. a czy moze byc zamiast masła margaryna ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka duża forma do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...