czwartek, 23 czerwca 2016

Truskawkowy torcik z białą czekoladą


Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą i pozostają mglistym wspomnieniem. Zbierzcie te ostatnie i wykorzystajcie maksymalnie ich smak i aromat. Te najsłodsze i najbardziej pachnące są właśnie teraz, malutkie, drobne niepozorne, skryte gdzieś pomiędzy liśćmi w środku truskawkowych krzaczków ;). My przygotowaliśmy lekki torcik z białą czekoladą i dużą ilością truskawkowego musu. Bez pieczenia, bo kto by w upały włączał piekarnik. Mówię My, bo ja tylko zmiksowałam co trzeba, a mój Narzeczony, poskładał to w całkiem zgrabną całość. Wyszło jak zwykle pysznie, nie za słodko, mocno truskawkowo ze smaczkiem białej czekolady.


Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 g dobrej jakości białej czekolady
  • ok 0,5 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-4 łyżek cukru
  • opakowanie biszkoptów
Śmietanę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej pokruszoną białą czekoladę, mieszamy cały czas podgrzewając do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy i zimną ubijamy. Połowę śmietany umieszczamy w tortownicy (22 cm), a na niej układamy warstwę biszkoptów, którą pokrywamy pozostałą śmietaną i kolejną warstwą biszkoptów. Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Pozbawione szypułek i umyte truskawki blendujemy z cukrem. Ja dodałam 2 łyżki, żeby truskawki były lekko kwaśne, ale wiem, że niektórzy mogą się krzywić ;). Do zblendowanych truskawek dodajemy przestygniętą galaretkę, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...