Cytrynka
Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu
- szczypta soli
Oddzielamy
białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania
stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, wlewamy ocet i tym
razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do
pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.
Pianka:
-
500 ml śmietany 30%
-
400 g serka homogenizowanego waniliowego
-
2 galaretki cytrynowe
-
220 ml gorącej wody
-
1-2 łyżki cukru pudru
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do
kremówki dodajemy serek i miksujemy. Cienką strużką wlewamy przestudzoną
galaretkę i odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Lemon curd:
- 2 jaja
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn
- 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml)
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
Roztrzepujemy
jaja i żółtka z cukrem, a następnie miskę z jajami umieszczamy nad
garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a
następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie
zgęstnieje. Studzimy.
Dodatkowo:
- ok 35 herbatników
- gorzka czekolada do posypania
Na ostudzony biszkopt wykładamy 2/3 cytrynowej pianki, a na piankę układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy lemon curd i układamy kolejną warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy pozostałą cytrynową piankę i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jak umyć skórkę od cytryny? ; )
OdpowiedzUsuńNalać wody do wanny dużo piany i potem wrzucić tam cytrynę🤣🤣
UsuńTrochę zmodyfikuję pod siebie i będzie git :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie kwaśnego ze słodkim. Z pewnością pysznie smakuje
OdpowiedzUsuńKolejny super przepis od mojej ulubionej "przepisodawczyni" <3 :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, za 2 h wraca mój chłopak i zda recenzję :)
OdpowiedzUsuńChyba jednak nie wypróbuję choć wygląda ładnie. Odstraszają mnie jajka w lemon curd, które nie są ugotowane czy upieczone. Boję się takich eksperymentów, a szczególnie w czasie upałów.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! A ja kilka dni temu zrobiłam lemon curd i czeka sobie w słoiczku na wykorzystanie. Muszę wypróbować ten przepis. Lemon curd robię normalnie na palniku, blenduję całe jajka i żółtka, wlewam do pozostałych składników i na malutkim ogniu ogrzewam do zagotowania. Cały czas mieszam. Każdy ma swój sposób. Pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuńAbsolutnie przepyszne ciasto. Lemon curd - uwieeeelbiam 😍😍
OdpowiedzUsuńRobiłam i jest przepyszne😋
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto 😋
OdpowiedzUsuńSuper ciasto 😍jedno z moich ulubionych, dziękuję za przepis😊
OdpowiedzUsuń