czwartek, 14 listopada 2019

Cytrynka

cytrynka

Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta. 

Biszkopt:
  • 4  jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, wlewamy ocet i tym razem mieszamy delikatnie. Wykładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C.

Pianka:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 220 ml gorącej wody
  • 1-2 łyżki cukru pudru  
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy  w szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno opcjonalnie dodając cukier puder. Do kremówki dodajemy serek i miksujemy. Cienką strużką wlewamy przestudzoną galaretkę i odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Lemon curd:
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
Roztrzepujemy jaja i żółtka z cukrem, a następnie miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy całość do momentu aż krem wyraźnie zgęstnieje. Studzimy.

Dodatkowo:
  • ok 35 herbatników
  • gorzka czekolada do posypania
Na ostudzony biszkopt wykładamy 2/3 cytrynowej pianki, a na piankę układamy warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy lemon curd i układamy kolejną warstwę herbatników, na których rozsmarowujemy pozostałą cytrynową piankę i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 
cytrynka
 
cytrynka



13 komentarzy:

  1. Jak umyć skórkę od cytryny? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalać wody do wanny dużo piany i potem wrzucić tam cytrynę🤣🤣

      Usuń
  2. Trochę zmodyfikuję pod siebie i będzie git :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie kwaśnego ze słodkim. Z pewnością pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny super przepis od mojej ulubionej "przepisodawczyni" <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam, za 2 h wraca mój chłopak i zda recenzję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba jednak nie wypróbuję choć wygląda ładnie. Odstraszają mnie jajka w lemon curd, które nie są ugotowane czy upieczone. Boję się takich eksperymentów, a szczególnie w czasie upałów.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda! A ja kilka dni temu zrobiłam lemon curd i czeka sobie w słoiczku na wykorzystanie. Muszę wypróbować ten przepis. Lemon curd robię normalnie na palniku, blenduję całe jajka i żółtka, wlewam do pozostałych składników i na malutkim ogniu ogrzewam do zagotowania. Cały czas mieszam. Każdy ma swój sposób. Pozdrawiam🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie przepyszne ciasto. Lemon curd - uwieeeelbiam 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam i jest przepyszne😋

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto 😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Super ciasto 😍jedno z moich ulubionych, dziękuję za przepis😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...