środa, 27 listopada 2019

Błyskawiczny piernik pomarańczowy

 Błyskawiczny piernik pomarańczowy

Wilgotny, pachnący pomarańczami, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju rzepakowego zamiast masła, ale w wersji "mlecznej" także smakuje wybornie. 

Składniki:
  • 3/4 szklanki oleju (lub 125 g masła)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka (dałam 3 łyżki powideł śliwkowych)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 
Podgrzewamy olej z sokiem i cukrem, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, skórkę otartą z pomarańczy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, jajka oraz pozostałe składniki i mieszamy całość dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (polecam firmy Stella Pack) wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w 180 st.

Błyskawiczny piernik pomarańczowy

Błyskawiczny piernik pomarańczowy

Błyskawiczny piernik pomarańczowy



6 komentarzy:

  1. Oj sezon na pierniki, uwielbiam te chwile. Właśnie myślałam żeby w końcu upiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam przepisu na mój pierwszy sernik i wybrałam właśnie ten! Zrobiłam sobie taki prezent na urodziny. Wyszedł naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny ten piernik :) Ja każdego roku robię piernik na Święta. Możliwe, że tym razem będzie w wersji pomarańczowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie przepisy. Sama dodałabym jeszcze przyprawy korzenne, które uwielbiam. Będzie pieczone! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik bez przypraw korzennych to nie piernik, również bym je dodała ;)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...