piątek, 19 lutego 2021

Popapraniec

 Poparaniec

Zupełnie nie wiem czemu taka nazwa dla takiego pysznego ciasta. W zasadzie nie ma w nim nic nowego ani odkrywczego. Proste ciasto biszkoptowe z makiem i kakao, przełożone kremem budyniowym i dżemem do tego polane czekoladą, ale wszystkie smaki idealnie komponują się ze sobą i sprawiają, że ciasto smakuje fantastycznie.

Składniki na ciasto:

  • 8 jaj
  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 80 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g suchego maku
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści. Dalej miksując, wlewamy stopniowo olej. Następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak a do trzeciej wiórki kokosowe. Ciasto wykładamy łyżką do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tak aby powstała szachownica, czyli np łyżka ciasta z makiem, łyżka tego z kakao, łyżka z wiórkami i tak dalej aż wyczerpiemy całe ciasto. 

Pieczemy w 180 st. C 35 minut.

 Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru  (40 g)
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • 3-4 łyżki mleka

500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Budyń i masło powinny mieć taką samą temperaturę, wtedy krem nam się nie zważy.

Pokruszoną czekoladę mieszamy z mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Złożenie ciasta. Ciasto przekrawamy na pół. Jeden z placków smarujemy 2/3 kremu. Na krem wykładamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym smarujemy resztę kremu i polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

 Poparaniec

Poparaniec

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...