wtorek, 18 maja 2021

Chleb z gara na maślance - najlepszy

 

 

Dziś mam dla Was przepis na najlepszy chleb na świecie! Po przetestowaniu najprostszego przepisu na chleb z gara (opublikowałam Wam go tutaj) zaczęłam trochę kombinować i próbować różnych innych wersji, aż odkryłam przepis idealny. To chleb z dodatkiem maślanki. Czasem z samej mąki pszennej, czasem mieszam ją z żytnią lub orkiszową. Dosypuję także ulubione ziarenka, siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, sezam lub pestki dyni. Piekę go średnio raz w tygodniu, pozostaje świeży kilka dni. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a ten aromat i ta świeża, chrupiąca skórka, ech mówię Wam po prostu poezja.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g mąki orkiszowej (może być też żytnia)
  • 30 g drożdży
  • 1  łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g maślanki
  • opcjonalnie 4-5 łyżek wody
  • garść ulubionych ziaren (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam)

Ja przygotowuję go w robocie kuchennym ale spokojnie możecie ciasto wyrobić ręcznie.
Maślankę wyjmuję z lodówki wcześniej by się ogrzała do temperatury pokojowej. 

Drożdże kruszę w misce, zasypuję cukrem i czekam aż sie rozpuszczą. Wtedy dodaję maślankę mieszam całość i odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, wodę, olej i sól, nasiona (jeśli macie zamiar je dodać) i wyrabiam jednolite ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Garnek (lub naczynie żaroodporne jeśli nie macie garnka) umieszczam w zimnym piekarniku i nagrzewam go do 210 st. C. Z ciasta formuję na bochenek, podsypując odrobinę mąki by nie kleił się do blatu. Rozgrzany garnek smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju i wkładam do niego uformowany chleb, przykrywam pokrywką i wstawiam do piekarnika. Pod przykryciem piekę 40 minut w 210 st. C, następnie zdejmuję przykrywkę i piekę jeszcze 30 minut. Wyjmuję i czekam aż ostygnie.



Chleb z gara na maślance - najlepszy
Chleb z gara na maślance - najlepszy
Chleb z gara na maślance - najlepszy

Chleb z gara na maślance - najlepszy


Chleb z gara na maślance - najlepszy

3 komentarze:

  1. Moja ciotka kiedyś taki robiła, był najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ta skórka musi być chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego i fajnego artykułu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...