czwartek, 20 maja 2021

Ciasto Pyzia

 Ciasto Pyzie

Nazwa trochę dziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie.

 Biszkopt:

  •  4jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C
 
Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 zielone galaretki
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy galaretki  i mieszamy. Studzimy. Gdy jabłka zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt.  Wyrównujemy i układamy biszkopty.

Masa jogurtowa:
  • 2 duże (400 g każdy) jogurty greckie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowych)
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, a następnie studzimy. Jogurty mieszamy z cukrem pudrem i galaretkami. Wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki

Wierzch: 
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka żelatyny
  • łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem (możecie użyć wody, ale mleko sprawia że jest zupełnie niewyczuwalna w cieście) i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimną kremówkę ubijamy z  cukrem pudrem.Wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
 
Ciasto Pyzie

Ciasto Pyzie


 

 

3 komentarze:

  1. Piękna ta chmurka! Chętnie wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow co za cudo 💓smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędrówki po kuchni22 maja 2021 09:59

    Bardzo kuszące to ciasto - szczególnie ta masa jogurtowa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...